Morgen begon in 1863...
Écht investeren in de lange termijn doe je niet door alsmaar over de verre toekomst te praten. Investeren in de lange termijn doe je door vandaag en morgen te doen waar anderen alleen van dromen. Door elke dag volledig te focussen op innovatie. Door iedere medewerker onderdeel uit te laten maken van de Gooskens familie. En door je mensen, hun kennis en kunde te koesteren.
Onze dag van morgen begon ruim 160 jaar geleden. Laten we teruggaan naar de start van ons verhaal in 1863.
1863
Stamvader
Het feit dat de naam Holland is afgeleid van Holtland, ofwel houtland, zegt eigenlijk al genoeg. Wie ‘Nederland’ zegt, zegt ‘hout’.
En als je erover nadenkt, dan is dat eigenlijk zo gek nog niet. Denk aan klompen. Denk aan de reusachtige schepen die de wereld rond voeren. Denk aan de molens waar wij Nederlanders zo bekend om staan. Allemaal, stuk voor stuk, van hout.
Achteraf gezien is het dan ook geen wonder dat onze voorvader Henricus Gooskens in 1863, ruim 150 jaar geleden, een oer-Brabants bedrijf oprichtte dat na al die tijd nog steeds vastberaden en dienstbaar haar omgeving voorziet van dat ene prachtige product: hout.
En terwijl Henricus zich in eerste instantie vooral richtte op het zagen van bomen voor Brabantse boeren, was hij altijd op zoek naar nieuwe kansen. De toon is destijds al gezet voor alle opvolgende generaties: hard werken en altijd op zoek naar kansen om in andermans vraag te voorzien.
Foto:
Henricus Gooskens, de eerste loot aan de Gooskens stam.
1880
Op stoom
Het zien van kansen is één ding. Maar het grijpen van kansen, uitvinden en innoveren, dat is hoe geschiedenisboeken worden geschreven.
En dat is precies wat Driek Gooskens, zoon van Henricus en onze over-over-grootvader, in 1880 deed. Terwijl de industriële revolutie pas net ontwaakte, investeerde Driek vol vertrouwen in een stoomzaag. Toegegeven — tegenwoordig klinkt alles wat met ‘stoom-‘ begint ouderwets, maar destijds was zelfs het hebben van een fiets al hip en high-tech.
De overstap van handwerk naar machinale verwerking bracht Driek een enorme voorsprong en inspireerde hem om in 1912 zijn concurrenten wederom een stap voor te zijn. Hij bewees twee keer op rij dat het grijpen van kansen het verschil maakt tussen overleven of overwinnen. Ditmaal door als één van de eersten in Nederland een raamzaag aan te schaffen.
Driek’s raamzaag uit 1912, waarmee je een boomstam in één keer tot planken zaagt, gebruiken we al een tijdje niet meer. Het idee erachter daarentegen, inclusief de drang naar innovatie, houden we nog altijd in ere wanneer we kansen zien, kansen grijpen en onze tijd vooruit blijven.
Foto:
Driek Gooskens met de nota van 550 gulden voor zijn raamzaag en het eerste officiële logo van Houthandel Gooskens.
1920
Grensverleggend
Hij die genoeg stappen zet, komt op een dag vanzelf een grens tegen.
Zo ook Jan en Janus Gooskens, die in 1920 hun intrede doen in het goed lopende bedrijf van hun vader. Door met een zelfde bevlogenheid als hun vader en grootvader dagelijks stappen te zetten, verleggen zij al snel de grenzen van Gooskens Hout.
Ingegeven door het inzicht dat binnenlands hout de komende jaren alleen maar schaarser wordt, richten zij hun blikken op het buitenland en starten zij de eerste internationale werkzaamheden van Gooskens Hout door te starten met de import van Naaldhout naar Hoogeloon.
Een keuze die enkele jaren later tot gouden idee kon worden bestempeld. Na de Tweede Wereldoorlog is er een enorme vraag naar hout én is de houtinvoer vanuit de getroffen landen in het buitenland beperkt.
Onverzettelijk blijven de gebroeders stappen zetten en dragen zij hun balkje bij aan de wederopbouw van Nederland.
Foto:
Janus (boven) en Jan Gooskens en handelsdrukwerk uit begin 1900.
1948
Veilige haven
Onze vierde generatie. Vier broers met vier verschillende talenten — talenten die samen het bedrijf een veilige haven in loodsen.
Eén van de oorzaken van dat succes was ongetwijfeld de opening van een splinternieuwe vestiging aan de haven van Breda. Een wapenfeit die kan worden toegeschreven aan een vooruitziende blik en het durven maken van strategische keuzes.
Pas jaren na de opening van de nieuwe havenlocatie, maken scheepsladingen bestaande uit losse planken plaats voor grote truckpakketten hout. Truckpakketten die niet langer meer plank voor plank in de oude haven van Oirschot gelost kunnen worden en vanaf heden vanuit de Bredase haven hun weg voortzetten op het land. Al binnen enkele jaren betaalt de keuze om te vestigen in Breda zich uit, wat het belang van vooruitkijken nog maar eens benadrukt.
Vele handelsreizen volgen, met nieuwe import-afspraken als resultaat. Het aantal door de broers zelf opgeleide medewerkers groeit van 50 naar 70 en de omzet wordt door hen verdubbeld naar vierhonderdduizend florijnen. Zo blijkt maar dat de vier talenten van deze generatie garant staan voor een veelzijdige periode van het bedrijf, waarin op alle vlakken een professionaliseringsslag plaatsvindt.
Foto:
Vier broers met diverse talenten: verkoper en bedrijfsleider Janus, verkoper en innovator Piet, organisator en techneut Harrie en inkoper en strateeg Jan Gooskens.
1963
Op handen gedragen
Als Hoogeloon iets te vieren heeft, dan zal je het weten ook. Geen winkel geopend, geen brood meer te krijgen en de wind plaagt je met flarden fanfaremuziek uit de verte.
Zo was 19 april 1963 geen uitzondering. Het hele dorp liep uit om jubilaris Gooskens Hout binnen te halen. Fanfare Wilhelmina in vol ornaat voorop, gehuld in hun splinternieuwe uniformen — geschonken door Gooskens Hout ter gelegenheid van het honderdjarige jubileum.
Want wie jarig is trakteert. En iets terugdoen voor haar omgeving is voor Gooskens Hout altijd vanzelfsprekend geweest. Betrokken zijn, midden in de samenleving staan en oog hebben voor de mensen om ons heen. Dat was zo ten tijde van Henricus’ eerste stappen en dat was zo ten tijde van het 100-jarig jubileum.
En morgen? Morgen is daar nog steeds niets aan veranderd.
Foto:
Terwijl heel Hoogeloon het honderdjarige jubileum viert, wordt in Moerdijk de nieuwe havenvestiging van Gooskens Hout feestelijk geopend.
1987
Door het vuren
Gepassioneerd zijn en focussen op kwaliteiten. Dat besef is de grootste verdienste van onze vijfde generatie, bestaande uit Harrie’s zoons Jan en Henk Gooskens.
In een turbulente tijd van fusies, overnames en schaalvergrotingen verandert er veel in de houtbranche. Zo ook bij Gooskens Hout, als Harrie het bedrijf vanaf 1985 als enige van de vier broers voortzet. Het is de passie voor het houtvak die blijft.
Zo ook in 1988, als Harrie het bedrijf op zijn beurt overdraagt aan zoons Jan en Henk. Samen met vader Harrie zochten zij op hun beurt naar lucratieve wegen en waagden zij zich op de achteraf gezien riskante hardhout-markt. Een misstap welke het bedrijf vandaag de dag nog tekent — op positieve wijze.
Focussen op kwaliteit en eigen kwaliteiten is wat zij leerden in de praktijk. En dus besloten zij zich weer volledig te richten op vurenhout — een specialisme dat Gooskens Hout sinds die dag niet meer heeft losgelaten.
Als hij de volumes in het bedrijf flink ziet stijgen treedt Harrie in 1988 terug en laat hij Gooskens Hout met een gerust hart achter in de handen van zijn zoons.
Foto:
Vader Harrie blijft nog lang betrokken bij de zaak en zijn loyale medewerkers wanneer hij het familiebedrijf overdraagt aan zijn beide zoons Henk en Jan Gooskens.
1988
Jaarringen tellen
Weet je nog, 1988? Toen het Nederlands elftal het EK voetbal won, maar dat ze dat in Hoogeloon niet meemaakten?
Want Gooskens Hout vierde dat jaar een eigen feestje. Om in houttermen te blijven telde het bedrijf maar liefst 125 jaarringen. Ook werd in dit jaar het bedrijfsonderdeel Overboord opgericht voor rechtstreekse houtleveringen.
En terwijl het ‘Hup Holland!’ verstomde, liet zich een ander spreekkoor steeds duidelijker horen. De roep van milieuorganisaties om duurzaam hout kon en mocht niet genegeerd worden.
Aangevoerd door stichting Keurhout maakt Gooskens Hout zich samen met andere branchegenoten hard voor onze bossen en ons hout. Verstand komt met de jaren, maar gelukkig hadden we generaties terug al oog voor het milieu en onze natuur.
Dus als je anno nu hout bestelt bij Gooskens, dan kun je bijna niet om de PEFC, TPAC en FSC®-logo’s heen. En dat is maar goed ook, want over nog eens 125 jaar willen wij nog altijd onze zegeningen kunnen tellen.
Foto 1:
MVO gaat verder dan duurzaamheid en milieu. Met de ondersteuning van regionale initiatieven, goede doelen en verenigingen bewijst Gooskens sinds jaar en dag ook oog te hebben voor haar directe omgeving.
Foto 2:
In 2008 gaat Gooskens Hout zich richten op de rechtstreekse levering van vurenhout (af fabriek van het land van herkomst). Bedrijfsunit ‘Overboord’ gaat dit jaar van start.
2013
Wij zijn van Gooskens Hout!
“En we zijn klaar voor de toekomst.” Daarmee sloten Ine en Hein Gooskens hun openingsspeech af.
Tijdens hun jubileum-speech voor meer dan 1000 medewerkers, relaties en familieleden blikten ze samen met mede-directielid Ad van der Heijden terug, én wierpen ze vooral een blik in de toekomst. Want hoewel zij ontzettend trots zijn op de geschiedenis van Gooskens Hout, beseffen zij zich terdege dat die geschiedenis geschreven is door voorvaders die juist vooruit durfden te kijken.
Vooruit kijken is ook wat de kersverse directieleden doen. En wel door een nieuwe huisstijl te omarmen — een huisstijl die zijn basis vindt in de geschiedenis, maar leunt naar de toekomst. Oud ontmoet nieuw, zonder dat het één het ander ontkent.
Een nieuw gezicht voor de oude passie voor hout, klassiek vakmanschap en een nieuwe generatie Gooskens Hout in een duurzame, moderne wereld.
Foto:
Hein Gooskens, Ine van Gerwen-Gooskens en Ad van der Heijden.
2018
Duurzaam innoveren
Blijven investeren in mensen en producten. Met oog voor onze omgeving. Dat geeft ons energie!
En dat is misschien wel het allerbelangrijkste dat wij van de vorige generaties van ons familiebedrijf hebben geleerd.
Sinds 1863 is Gooskens Hout uitgegroeid tot de onbetwiste specialist in vurenhout. Ambitieus als we zijn, markeren we met de overname van Mevo Houtindustrie in 2018 een nieuwe mijlpaal in onze historie.
Hiermee zetten we een nieuwe stap naar onze toekomst. Met nieuwe specialisten. Extra capaciteit. En met nog meer volume in vurenhout.
2023
Al 160 jaar Hart voor Hout
Wat ons allen bindt? In ieder geval ons hart voor hout. Op 19 april 2023 al 160 jaar, dus tijd voor een feestje! We hebben een nieuw decennium aan onze tijdlijn toegevoegd en staan samen stil bij onze recente #trotsmakers!
En die zijn er, want in Hoogeloon is de herstructurering en bouw van het nieuwe kantoor een feit. In Moerdijk draait de state of the art WPM-lijn inmiddels op volle toeren en ook in Helmond is het innovatieve machinepark verder uitgebreid.
Ook Driek Gooskens – onze innovator van het eerste uur, zou apetrots zijn! Zo ook op het feit dat we meerdere (25- en 40-jarige) jubilea én zelfs een 50-jarig werkjubileum van onze collega’s vieren!
Ondertussen hebben vele nieuwe familieleden ons bedrijf gevonden. Met de oprichting van ‘De HoutSkool’ draagt Gooskens als grote werkgever en leer-werkbedrijf in de regio wederom een steentje bij aan het betrokken ondernemerschap. Mensen met wat meer afstand tot de arbeidsmarkt bieden we – met extra persoonlijke begeleiding van professionals van DeMaackers en Gooskens Hout, een opleiding tot houtbewerker.
2163
Morgen begon in 1863
Toen Henricus Gooskens in 1863 zijn bedrijf startte, dacht hij er niet over na dat we zijn creatie ruim 150 jaar later nog steeds met liefde in ere zouden houden.
Net zo min dacht Driek na over de toekomst toen hij in 1912 vol trots voor de eerste keer zijn raamzaag in beweging zette, of de vier broers toen ze in 1950 de nieuwe vestiging in de haven van Breda openden. En je kunt je afvragen of dat een gemis is.
Want écht investeren in de lange termijn, dat doe je niet door alsmaar over de verre toekomst te praten. Investeren in de lange termijn doe je door vandaag en morgen te doen waar anderen alleen van dromen.
Door elke dag volledig te focussen op innovatie en door iedere medewerker onderdeel uit te laten maken van de Gooskens familie. Door je mensen, hun kennis en kunde te koesteren, waarmee je je bedrijf zelfs door de hardnekkigste crisis kunt loodsen. Door avond op avond uit te kijken naar de volgende ochtend, hoe vroeg die ook komt — een nieuwe dag waarop we weer keihard kunnen werken aan het voortbestaan van ons bedrijf, net zoals onze voorvaders dat al generaties lang deden.
Dus zetten we vandaag de dag in op 300 jaar Gooskens Hout. Het lijkt misschien ver weg, maar de eerste 160 zaten er voor ons gevoel zo op. Vol vertrouwen kijken we dan ook uit naar de volgende 140 jaar waarin we als hechte familie onze passie voor vurenhout, ons vakmanschap en onze geschiedenis naar nieuwe hoogten kunnen brengen.
Vanaf nu bestaan we pas 160 jaar en zeggen we de volgende 140 jaar vol trots: Wij zijn van Gooskens Hout!